Welkom in de verrassingstuin!

Welkom in de verrassingstuin!

Verrassingen zijn leuk. Vanaf het moment dat iemand voor je staat met een cadeau in mooi papier tot de lichte spanning bij het open maken en de blijdschap achteraf. Al van jongs af aan groeien we op met verrassingen. De grootste kreeg ik vaak op m’n verjaardag. Een nieuwe fiets, een mooie ring… maar zelfs de verrassing in een Kinder surprise-ei was leuk! Tegenwoordig google ik vaak mijn lijstje met verjaardagscadeaus bij elkaar, dus daar raakt de verrassing toch een beetje van af. 😉 Maar gelukkig is daar nog de tuin: de kleine, groene wereld die ik zelf zo goed en zo kwaad als het gaat in stand houd, maar waarbij het telkens een verrassing blijft wat er wel en niet aanslaat.

Groentjes boven de grond

De voorpret van m’n eigen verrassingstuin begint ergens in april, als steeds meer planten de moed vatten om hun groene kopjes boven het zand te steken. Onze voortuin heeft een strook met vaste planten die in de winter vaak hun blad verliezen en onder de grond hun tijd uitzitten tot het moment dat de warmte weer terugkomt. Maar… welke plant houdt het voor gezien en komt niet meer terug? Welke houdt het wel vol? En welke is het onkruid dat als een wolf in schaapskleren omhoog komt en probeert zich tussen de elite te mengen? Al dat mooie, opkomende groen zorgt ervoor dat ik telkens diep in mijn geheugen moet graven ‘wat ik vorig jaar ook alweer op die plek gepoot had’. Toch maar het zekere voor het onzekere nemen en even wachten met wieden. Heb ik ook geen problemen mee…

Kleurrijke verrassingen

Inmiddels heeft het kaf zich van het koren gescheiden en kan ik m’n lol niet op met al die vaste planten die zich opnieuw van hun beste kant laten zien. De alliums bloeien weelderig, de echinacea straalt je tegemoet, de salvia’s staan hun mannetje… telkens is er euforie als ik een nieuwe plant ontdek die het ook gered heeft. Ook de afrikaantjes en ballonplant, die hun zaadjes vorig jaar hebben laten vallen en daardoor extra vermeerderd zijn, doen hun best. En dat op een schamele 2,5 m2! Genieten geblazen. Stiekem kijk ik alvast uit naar het vroege voorjaar, als de bloembollen hun versie van m’n verrassingstuin opvoeren. Surprise me!