Trek je klompen uut en kom d’r in!

Trek je klompen uut en kom d’r in!

Als Nijkerkse ben ik opgegroeid in een gezin waar veel in dialect gepraat wordt. Plat proate, beter gezegd. Het dialect maakt onderdeel uit van een eeuwenoude Veluwse traditie en hoort voor mij bij dit mooie stukje Nederland. Maar helaas: de bekendheid van dialect en plat praten neemt af. In veel (Nijkerkse) gezinnen voert het ABN de boventoon. Om een statement te maken tot behoud van ons mooie Niekarreks, is mijn nieuwste creatieve project er één geworden met een vleugje nostalgie. Waar de populariteit van het dialect afneemt, geldt datzelfde voor het dragen van houten klompen. Hoog tijd om beide met elkaar te combineren: beschilderde klompen… in dialect!

De perfecte klomp start met een goede basis

De beste basis voor elk houten voorwerp is een goede grondverf. Het duurt iets langer voordat grondverf op terpentinebasis droog is, maar het geeft je de zekerheid dat jouw klompen probleemloos weer en wind aankunnen! Om het wit van de klompen te breken, besloot ik het bekende ‘Brabants bont’ te gebruiken als achtergrond op de klomp. Let op: door de rondingen van de klomp is het belangrijk om nauwkeurig uit te meten waar de vierkantjes geplaatst worden. Zo voorkom je dat twee kleuren naast elkaar terechtkomen of dat je een aantal smalle vierkanten hebt.

Klompen beschilderen - grondverf   Klompen beschilderen - patroon uittekenen

Personaliseren kun je leren!

Kies voor een leuke of inspirerende spreuk om je klompen verder te personaliseren. In mijn geval wilde ik iets doen met het Nijkerks dialect… en wat doe je anders met klompen dan er eindjes op wandelen? De keuzes voor ‘ff d’r uut’ en ‘eindje kuieren’ waren daarom snel gemaakt! Het eindresultaat is een ode aan vroeger. De Veluwe van vroeger. Trek je klompen uut en kom d’r in!

Beschilderde klompen - eindje kuierenBeschilderde klompen - ff d'r uut