Tover wat oker uit je koker

Tover wat oker uit je koker

Of je nu kijkt naar de kleur van bomen of de mode van dit moment: oker is hip! De geeltint heeft een warme uitstraling en is uitstekend te combineren met allerlei herfstkleuren. Waar het een paar jaar geleden een flinke strijd was om kleding in deze kleur te kopen, is oker nu eerder regel dan uitzondering in de etalages. Toch kan het gebeuren dat je geen match vindt met een bijpassende sjaal. Maar: een bol wol biedt uitkomst!

Klim in de pen. De breipen.

Het mag geen geheim zijn dat ik graag creatief bezig ben – met welk materiaal dan ook. Toch stond breien lange tijd niet hoog op mijn must do-lijstje. Als kind gingen er regelmatig wat steken verloren op de breipen als ik even niet oplette, waardoor de lol er snel af was. Sinds een jaar ben ik toch weer gaan experimenteren met de techniek, met name omdat het resultaat zo mooi is (of: zou kunnen zijn 😊 ). Door het enorme assortiment aan kleuren en soorten garen, kun je jouw breisel precies maken zoals jij het wilt. Zelfs als je kiest voor een eenvoudige steek, kan het resultaat er verbluffend professioneel uitzien. Nadat de zoektocht voor een leuke okerkleurige sjaal op niets uitliep, waren in mijn hoofd één en één allang twee geworden. Tijd voor een brei-avontuur!

Gebreide sjaal in oker

Ajour breien: geoorloofd breien met gaten

De techniek van ajour breien zorgt voor gaatjes in je breiwerk, waardoor deze luchtig wordt. De gaten in mijn breiwerk uit het verleden zaten nog in mijn achterhoofd, dus dit leek me het perfecte vervolg. 😉 Ik kocht een bol Katia Basic Merino in de kleur oker en ging aan de slag met 3,5 mm breipennen. Het ajourpatroon dat ik uitgekozen heb, kent slechts een aantal soorten steken die steeds herhaald werden. Ik wil mijn sjaal smal houden, dus ik zet 32 steken op. Liever een smallere of wijdere sjaal? Gebruik een meervoud van twee steken, dan kom je altijd uit met het patroon. Na vier rijen in tricotsteek (één rij recht, één rij averecht en dat herhalen) begint het echte werk. De gaatjes van je ajourwerk worden gemaakt in de rij aan de goede kant, waar je recht breit. Start met drie rechte steken (als mooie zijkant van je breiwerk), * brei twee steken samen recht en maak een omslag op je naald *. Herhaal de steken tussen de *. De laatste drie steken van je naald brei je weer recht, zodat je ook hier een mooie zijkant krijgt. Op je teruggaande naald – aan de verkeerde kant van het werk – brei je alle steken averecht. Zo ontstaat een speels patroon dat luchtig oogt maar door de merinowol heerlijk warm is. Eindig de laatste vier naalden van jouw sjaal met dezelfde tricotsteek als waarmee je begon. Die ene bol Katia die ik gebruikte, ging helemaal op. Het was genoeg om de sjaal eenmaal om mijn nek te slaan, waarna de uiteindes nog een klein stukje naar beneden hingen. Ben je op zoek naar een grotere variant, dan zou ik zeker twee bollen wol gebruiken en wat meer steken opzetten aan het begin van je werk. Vind je het breien van een sjaal een iets te grote klus? Verklein je werk dan door er bijvoorbeeld een leuk kleedje van te maken voor op tafel.