Strooigoed voor de tuin

Strooigoed voor de tuin

Als je de schappen in de supermarkt moet geloven, is Sinterklaas al minstens twee maanden in het land. Pepernoten, chocoladeletters, strooigoed… Maar terwijl het nog wachten is op de komst van de goedheiligman met zijn pieten, wordt er in je eigen tuin al volop gestrooid. Voor planten – en dan met name bloemen – is het najaar de periode van loslaten. Bloemen verdorren of vallen uit en ervoor in de plaats komen zaadkoppen. En juist dat is het strooigoed waar je nu al mee aan de slag kunt!

Verzamel nu jouw tuin van volgend jaar

In de zaadkoppen van bloemen zit een kleine schat verborgen. Soms wel tientallen zaadjes die met de wind vervliegen en elders een dappere poging doen om volgend jaar als nieuwe plant wortel te schieten. En jij kunt ze daarbij helpen! Bekijk eens aandacht jouw (bijna) uitgebloeide cosmea’s, verbena’s, goudsbloemen, gerbera’s, viooltjes, echinacea’s, Suzanne-met-de-mooie-ogen… noem het maar op! Je kunt de zaadjes uit de koppen verzamelen en volgend jaar in het vroege voorjaar in een kweekbak poten. Zo breid je jouw bloemenassortiment in razend tempo uit… en dat helemaal gratis.

Zaadzakje gerbera

Zoeken, plukken, drogen

Nagenoeg elke bloem ontwikkelt zaden, maar ze zijn lang niet altijd gemakkelijk zichtbaar. Zoek ze op de plek waar de bloem zat en je vindt wellicht grote stekels of juist heel kleine zaadjes. Leg deze te drogen en bewaar ze daarna op een koele, donkere plaats. Om het onderscheid te blijven zien tussen al die zaadjes, maakte ik van een envelop eenvoudig een zaadzakje, zodat ik dit voorjaar precies weet wat ik in de grond stop!