Originele souvenirs in een potje

Originele souvenirs in een potje

De vogels weten het allang: de zomer is in volle gang – en daarmee de oogst van zomerfruit! Ook wij genieten in onze tuin van grote frambozenstruiken die als paddenstoelen uit de grond schieten. Hun vruchten zijn heerlijk om te zien – en vooral om te proeven. Toch kan een weldaad aan fruit ervoor zorgen dat je even niet meer weet waar je het laten moet. Jam is de oplossing!

Frambozen oogst
Onze frambozen uit eigen tuin zijn groot en heerlijk zoet.

Makkelijk en snel: jam maken

Om een flinke voorraad jam te maken, heb je al gauw één tot 1,5e kilo fruit nodig. Het is daarmee de ideale manier om snel veel fruit te verwerken. Doe jouw fruit samen met geleisuiker in een pan. Op de verpakking van de suiker staat de precieze verhouding. Ik kies het liefst voor geleisuiker speciaal: minder zoet dan de gewone variant en daardoor wat mij betreft nog lekkerder. Voor één pak geleisuiker speciaal van 500 gram heb je 1.250 gram (zomer)fruit nodig. Laat beide een paar minuten doorkoken in de pan en verdeel de dunne jam dan over goed schoongemaakte jampotjes. Wees niet bang: de jam wordt dikker wanneer hij afkoelt! Draai de deksel direct na het vullen op het potje en zet hem op zijn kop. Tijdens het afkoelen trekt het geheel vacuüm, waardoor je de jam nog maanden kunt bewaren. Heb je na het jam maken nog steeds fruit over van je oogst? Maak het dan schoon en vries het in, zodat je ook later in het jaar nog een voorraadje heerlijke jam kunt maken.

Jampotjes op hun kop
Laat de potjes op hun kop afkoelen, zodat ze direct vacuüm trekken.

Souvenirs uit eigen tuin

Geniet je dit jaar van vakantie in eigen tuin of heb je tijdens je reis of in de pluktuin heerlijk fruit geplukt? Maak er jam van en geef een potje cadeau aan vrienden of familie. Met een leuk stofje over de deksel en een grappig kaartje zijn het originele souvenirs. Reken maar dat zij blij zijn met jouw plukgeluk in een potje!

Ps: en die vogels vinden het best lief van je als je af en toe een vruchtje voor ze laat hangen aan de struik. 😊

Jampotjes met fleurige stofjes en leuke kaartjes