Mozaïeken: maak blikvangers van jouw bloeiers

Mozaïeken: maak blikvangers van jouw bloeiers

Hoe dieper we in de lente komen, hoe groter de lentekriebels. Vogels zijn naarstig op zoek naar een plek om te broeden, bomen en borders kleuren groen en de temperaturen lopen op. In tuincentra laat een overdaad aan kleur zien dat ook de zomerbloeiers weer terug zijn van weggeweest, klaar om maandenlang te knallen op balkons en terrassen. Nu kun je een standaard pot aanschaffen of één uit de hoek van je garage opvissen, maar… het kan persoonlijker, met een gemozaïekte pot als echte blikvanger. Mozaïeken is een leuk tijdverdrijf in deze #stayhome-tijden!


Bloempot mozaïeken - benodigdheden

Mozaïeken stap 1: gereedschap verzamelen

Om te beginnen met mozaïeken heb je een aantal materialen nodig. Een terracotta bloempot, tegellijm of tegelpasta, een mozaiëktang of wieltjestang en natuurlijk tegels van keramiek. Ook kleiner, vierkant glasmozaïek is geschikt: in dat geval hoef je veel minder stukjes klein te maken en bespaar je tijd. Want dat klein maken is een klusje kan ik je verzekeren, met her en der wat blaren tot gevolg. Het voordeel is wel dat je nu zelf bepaalt welke grillige vormen en grootte jouw mozaïeksteentjes hebben.


Bloempot mozaïeken - lijmen

Mozaïeken stap 2: lijmen maar!

Smeer de terracotta pot in met een laagje tegellijm of -pasta. Zorg ervoor dat je steeds kleine stukjes insmeert, om te voorkomen dat de lijm uitgedroogd raakt tegen de tijd dat je op dat stuk aangekomen bent. Zorg dat je een goede balans vindt tussen een lekkere laag die niet té dik is, omdat de lijm niet teveel omhoog mag komen tussen de steentjes. Dan is er namelijk te weinig ruimte voor het voegsel, dus zul je eerst weer wat opgedroogde lijm weg moeten krabben zodat er ruimte is voor enkele millimeters voegsel. Druk de mozaïekstukjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want als de pot straks gevoegd is zul je merken dat een tussenruimte van 0,5 tot 1 cm. best fors is.


Bloempot mozaïeken - voegsel verwijderen

Mozaïeken stap 3: bloempot voegen

Ben je klaar met lijmen en plakken, dan kun je vol trots jouw gepersonaliseerde creatie bewonderen. Maar… het kan nóg mooier. Wacht maar tot je gevoegd hebt! Vóór het eindresultaat klaar is, volgt er nu een klassiek gevalletje van ‘het moet eerst erger worden voordat het beter wordt’. Maak allereerst het voegsel aan door water in een bakje te doen en hier vervolgens schep voor schep voegsel bij te roeren. Zorg dat deze niet te dun wordt, want dan blijft het niet mooi zitten tussen de kiertjes en naden. Smeer de bloempot helemaal in, maar plak de delen af die je in originele terracottakleur wilt laten. In mijn geval was dit de bovenste rand, die ik later ga schilderen. Zodra het wat opdroogt, kun je beginnen met het afhalen van overtollig voegsel middels een doek en water. Nu komen de kleuren van jouw mozaïeksteentjes weer terug en komen ze extra tot hun recht dankzij de voegjes er omheen. Herhaal dit schoonmaken met water een paar keer, totdat er geen sluier meer op de steentjes zit.


Bloempot mozaïeken - eindresultaat

Mozaïek stap 4: bloempot afschilderen en vullen

Hoewel de kleur van terracotta prachtig is, kan het gebeuren dat er wat lijm of voegsel op komt die voor een witte waas zorgt. Dit was bij mij het geval, dus ik besloot om zowel de bovenste rand als de terracotta schaal te schilderen in de kleur nude. Een subtiele acrylverf die matcht met de kleur van mijn mozaïek. Vergeet ook de bovenste binnenrand van de pot niet te verven, want deze zie je vaak nog wanneer de beplanting in de pot staat. Lak de verf, laat het geheel goed drogen en plant dan jouw favoriete bloeier in jouw persoonlijke mozaïekpot. En… geniet!