Creatief met porselein(stiften)

Creatief met porselein(stiften)

Handlettering is al een aantal jaar enorm populair. Veel mensen zijn verslaafd aan de sierlijke, bijzondere letters die in veel gevallen met brushpennen gemaakt worden. De pen dankt zijn naam aan de kwastvorm van de punt (de brush dus). Druk je lichtjes op het oppervlak, dan verschijnt er een dunne lijn. Hoe harder je drukt, hoe breder de ‘kwast’ wordt, waardoor je met één pen in verschillende diktes kunt schrijven. Deze mooie techniek is ook mogelijk met porseleinstiften. Zelfde principe, andere ondergrond. Tijd om dat eens uit te proberen!

Personaliseer jouw servies

Tijdens een gezellige avond met mede-creatievelingen dook ik in de wereld van het porselein, gewapend met de mooie porseleinstiften van Edding en een wit schaaltje van de Action. Ik baseerde mijn creatie op de altijd leuke afbeeldingen van Blond Amsterdam. De relatief eenvoudige tekening in combinatie met de heldere kleuren van de porseleinstiften zorgen voor origineel resultaat. Bedenk er een leuke quote bij en ineens bevind je je voor het meest originele servies dat je tot nu toe gezien hebt! 😊 Om ervoor te zorgen dat de porseleininkt goed hecht, is het aan te raden om het voorwerp eerst af te wassen of het te ontvetten met een doekje met spiritus.

Porseleinen puntjes op de i

Zoals je merkt wanneer je bezig gaat met porseleinstiften: in eerste instantie kun je de stift prima van het keramiek of porselein afvegen. Dit werkt ideaal en zorgt ervoor dat je foutjes snel aan kunt passen. Laat je jouw werk een tijdje drogen, dan gaat afvegen niet meer. Dus is het tijd voor het hoofdstuk ‘afbakken’. Edding adviseert zelf om het servies na beschilderen minstens een kwartier te laten drogen en het vervolgens 25 minuten af te bakken op 160 graden. Laat het servies daarna in de oven afkoelen (let op: daar gaan best een aantal uren overheen!). Om er nog zekerder van te zijn dat de inkt in het keramiek gebrand is, verdubbelde ik de afbaktijd naar een uur. Er wordt overigens geadviseerd om niet met porseleinstiften te werken op delen waar etenswaar op komen en waarop gesneden wordt. Het zou natuurlijk zonde zijn als je het schitterende plaatje langzaam ziet verdwijnen op jouw bord naarmate je er meer en meer bammetjes op gesmeerd hebt… Het eindresultaat op dit schaaltje is in ieder geval geslaagd en biedt volop inspiratie voor nieuwe porselein-projecten!